Cocreatie tijdens de expo ‘shelter from the storm’Van Pixel tot Patroon: Handwerk in Nieuw Licht
Kunst wordt vaak top-down ingegeven en verloopt via een lineair proces: de kunstenaar heeft een idee, conceptualiseert dit en toont het aan zijn publiek. Kunst kan ook circulair, waarbij de kunstenaar eerst naar de plek gaat waar hij zijn kunst gaat brengen en zo samen met deze gemeenschap iets co-creëert. Op die manier krijgt niet enkel het product een hogere maatschappelijk waarde, maar ook het proces (dat in een lineair systeem voornamelijk het proces van de kunstenaar zelf is). De gemeenschap krijgt op die manier meer eigenaarschap over de kunst, die ook een waardevolle expressievorm is. Het proces is op die manier een boeiend leerpad en verbindt de gemeenschap, wat de veerkracht versterkt. Dit illustreert een vorm van leren op niveau van het individu en de gemeenschap: iedereen wordt uitgedaagd na te denken over wat er leeft bij zichzelf en de gemeenschap en dit samen te verbeelden. Door reflectie en het proces van creatie wordt zowel persoonlijke als talentontwikkeling gestimuleerd. Bovendien vindt de cocreatie plaats tijdens de tentoonstelling. De toeschouwer/bezoeker heeft dus de kans om deel te nemen/deel uit te maken van de tentoonstelling door ze zelf letterlijk mee vorm te geven. Er ontstaat een unieke verbinding.
Muziek in de schuur - 21 november 2024
Muziek is een belangrijke expressievorm binnen de ruime betekenis van kunst: het is een katalysator en verbinder. Muziek evolueert, is voor een deel tijdgebonden (denk aan popmuziek en trends), maar wat muziek met ons doet of voor ons kan betekenen is wel universeel en van alle tijden. Met muziek in de schuur bieden we een laagdrempelig initiatief dat muziek dichterbij brengt:
- muziekaanbod is versnipperd en vaak ook moeilijk bereikbaar in landelijke gebieden;
- muziek op grote podia is afstandelijk een vaak eenrichtingsverkeer;
- kunstenaars zijn op zoek naar een wederkerig verhaal, waarbij ze ook meer contact kunnen maken met hun publiek en wat het met hen doet en omgekeerd
Sint-Annahof is met haar landelijke ligging de ideale plek om muziek letterlijk en figuurlijk dichter bij de mensen te brengen. Bovendien leggen we in deze schuur, tussen de schapen en het hooi, een mooie link tussen muziek en de omgeving. De omgeving sterk de beleving van de muziek en de muziek geeft een extra dimensie aan de boerderijschuur. We grijpen deze gelegenheid ook aan om creatief om te springen met de inrichting van de ruimte door gebruik te maken van de elementen die er aanwezig zijn. Zo worden er bv. zitkussens gemaakt van restwol, die worden opgevuld met wol van de boerderij.
Samen radio maken
Een groep enthousiaste tieners van wijkwerking Halhei kreeg vanavond een rondleiding in de studio van Radio Benelux. En meer nog, volgende week woensdag, omstreeks 17 uur kun je hen zelfs horen op de streekradio. Misschien het begin van een radiocarrière voor sommigen onder hen?
Shelter from the storm
Art. 27 organiseert een tentoonstelling met een 50 tal kunstenaars in een leegstaande vleugel van een woonzorgcentrum. Enkele kunstenaars gaan voor co-creatie met bewoners van het woonzorgcentrum, kleuters van de nabij gelegen kleuterschool en vrijwilligers.
Ontdekken in de dorpstuintjes
Kinderen en tieners van verschillende achtergrond bezochten de dorpstuintjes tijdens zomerkampen. Ze leerden er over groenbeheer door mee te werken aan het verwijderen van Amerikaanse Vogelkers (uitheemse soort) en bouwden een kamp met hun “oogst”. Sommigen waren opvallend goed in organiseren, anderen in plannen of constructiewerk.
Daarnaast leerden ze groenten kweken, herkennen en plukken.
Tijdens een terugkomdag kwamen tieners en kinderen van verschillende zomerkampen terug om samen met volwassen tuinders soep te maken op een open vuur. Pure magie!
Eerst oogsten, dan schoonmaken, vervolgens snijden en koken. Tijdens de kooksessie werd er spontaan gezongen en gedanst, want één van de kinderen had tijdens de muziekles een heksenlied geleerd.
Voor de aanwezige volwassenen was dit ook een leermoment in omgang met kinderen van diverse achtergrond, vertellen over groenten, genieten en … mee zingen en dansen.
Ons leerecosysteem is gestart!
We kregen het vertrouwen van Europa WSE om een leerecosysteem uit te bouwen in Limburg rond natuur- en kunstbeleving. Met een budget van 79000 euro gaan we tussen nu en februari 2025 aan de slag om leerkansen te bieden via natuur- en kunstbeleving voor iedereen en in het bijzonder voor mensen die een warm plekje zoeken in de samenleving.